Hűtőteljesítmény

                 

Válasszon gyártót...

           

Érdekes, tudtad hogy...?

- Egy felmérés szerint egy 25500 szavas angol szótár 93%-a volt regisztrálva,mint ".com" végződésű domain.

A klíma fogyasztását befolyásoló tényezők

A klímák fogyasztását sok tényező befolyásolhatja. Ezen tényezők ismeretében további energia spórolásra nyílhat lehetőségünk. Nézzük meg, melyek ezek az alapvető, fogyasztást meghatározó tényezők

Fogyasztást befolyásoló tényező

Közvetlen ok

Mekkora, és milyen rendeltetésű helyiséget klimatizálunk

teljesítményigény

Hány fokra hűtünk, hőmérséklet-beállítás

teljesítményigény

Milyen hatásfokú géppel klimatizálunk

energiaosztály, COP, EER

Mennyi ideig tesszük mindezt

használat, napi x óra

Az első szempont, amikor a klímát egy adott helyiséghez kiválasztjuk, a helyiség teljesítményigénye. Ezt az igényt meghatározza a helyiség mérete, rendeltetése, fekvése, falak, nyílászárók szigetelésének milyensége, valamint az egyéb, "bevitt" hőforrások mennyisége. A helyiség mérete döntő, hiszen minél nagyobb, annál nagyobb teljesítményű készülékkel lehet lehűteni. Ha egy helyiségre x watt teljesítményű klíma elegendő, és egy nagyobb (pl. 2x) teljesítményű lesz felszerelve nem jelenti azt, hogy a nagyobb készülék dupla villanyszámlát okoz.

A nagyobb teljesítményű készülék nem jelenti feltétlenül a fogyasztás növekedését, hiszen a nagyobb kapacitású klíma kevesebb ideig fog működni.

Döntően befolyásolja a klíma fogyasztását a beállított hőmérséklet értéke. Mivel az elszállított energia és a beállított hőmérséklet, illetve a kinti hőmérséklet különbsége között egyenes arányosság áll fenn, minél nagyobb különbséget állítunk be a külső levegő hőmérsékletéhez képest, annál nagyobb fogyasztással kell számolnunk.

A túl nagy hőmérséklet különbség beállítása - egészségügyi hatások mellett - a fogyasztás tetemes növekedésével is járhat.

A leginkább meghatározó szempont a fogyasztásnál a gépek hatásfokában rejlik. A hatásfok a klímák műszaki felépítésétől, a kivitelezés precízségétől, valamint a használt hűtőközegtől (R410A, R407C stb..) is függ. A hatásfokot, vagy jóságfokot számokban mérve is kifejezik, melyeket EER és COP számokkal jelölnek. Ezek a számok kifejezik, hogy egy klíma 1 kWh elektromos energiából mennyi hűtő, vagy fűtőenergiát képes előállítani. Minél nagyobbak ezek az értékek, annál kevesebb elektromos áramot használ fel a klíma ugyanakkora tér lehűtésére vagy felfűtésére.

A következő táblázat jól mutatja a hatásfok fogyasztásra gyakorolt hatását. A példában két átlagos (3,5 kW) teljesítményű készülék fogyasztását szemléltetjük, napi átlag 6 órás kompresszor futásidővel.

 

Hűtőtelje-sítmény

EER

Teljesítmény-felvétel

1 óra fogyasztás Ft

6 óra fogyasztás Ft

30 nap fogyasztás Ft

1. készülék

3,5 kW

4

875 Watt

36,75 Ft

220,5 Ft

6.615 Ft

2. készülék

3,5 kW

2,8

1250 Watt

52,5 Ft

315 Ft

9.450 Ft

42 Ft/kWh-val számolva

Ugyanezen hatékonysági értékek alapján sorolják a gépeket energiaosztályokba ("A" osztály = legjobb hatásfok) is, így nagymértékben csökkenthetjük a felhasznált energiát, ha jó hatásfokú (magas COP, EER számok, vagy "A" energiaosztály) gépet választunk. Magas hatásfokúak az inverteres klíma készülékek, melyek a teljesítmény fokozatmentes szabályozásával takarítanak meg energiát.

A klíma hatásfoka jelentősen befolyásolja a fogyasztást. Egy "A" energiaosztályú géppel ezrekkel lehet kevesebb az áramfogyasztás számlája

Minél több kilométert megyünk az autónkkal, annál több benzin fog elfogyni belőle. Ez így van a klíma készülékeknél is. Ha egy nap csak 2 órára kapcsoljuk be, kevesebbet fog fogyasztani, mintha 8 órát menne, viszont 6 órával kevesebb "jóidőben" lesz részünk. Az energiafogyasztás, a klíma elektromos(!) teljesítményének és az időnek a szorzata, ezért döntő befolyásoló tényező, hogy hány órát használjuk a készüléket. Ezzel az idővel értelemszerűen mindenki a maga igényeihez mérten képes kevesebb fogyasztást elérni.

 

A klíma története

A nyári kánikula ellen bizony védekezni kell, főleg mai modern korunkban, ahol a városok sűrű beépítettsége miatt a hatalmas hőelnyelő felületek (épületek, utak…) miatt magasabb a hőmérséklet. A sűrűn emlegetett globális felmelegedés is fokozza a klíma utáni növekvő igényt. Kiváló megoldást jelentenek a modern klíma készülékeklehet elérni a kellemes hőfokot úgy, hogy közben még a......

Bővebben...:

Miért kell karbantartani a klímát?

A felszerelt és üzembe helyezett készülék(ek) karbantartását évente kétszer tavasszal és ősszel szükséges elvégezni, de legalább egyszer a szezon előtt amennyiben csak hűtésre használja. Ha egészségesen akar klímát használni, ha nem akar több áramot fizetni, ha szeret egészséges környezetben élni és szeretné, hogy megmaradjon a készülék garanciája  akkor muszáj szakemberre.......

Bővebben...:

8 előny az invertertechnológiában

Energiafogyasztás - lehet 30%-kal kevesebb? Igen, az inverteres készülékek valóban rendkívül energiatakarékosak. Átlagos fogyasztásuk 30-40% is kevesebb lehet, mint a hagyományos készülékeké. Miből is adódik ez? Tévedés azt hinni, hogy az inverteres készülékekbe "high-tech-esebb" gépészetet (motort, illetve kompresszort) építenek, mint egy jó minőségű normál berendezésbe....

Bővebben...:

HASZNOS LEHET

LÁTOGATÓINK

0241941
Ma
Tegnap
Ezen a héten
Múlt héten
Ebben a hónapban
Múlt hónapban
29
57
366
240641
2693
4016

Oldalainkat 21 vendég és 0 tag böngészi

Tevékenységeink


 

TISZTELT VÁSÁRLÓINK!

Az oldalon feltűntetett árak és paraméterek tájékoztató jellegűek! A megjelenő képek illusztrációk. Az esetleges gépelési hibákért felelősséget nem vállalunk. Az árváltozás jogát fenntartjuk. Ha egy termék ára irreálisan eltér a piacon elérhető többi ártól, kérjük keresse fel ügyfélszolgálatunkat az esetleges kellemetlenségek elkerülése érdekében.