Hűtőteljesítmény

                 

Válasszon gyártót...

           

Érdekes, tudtad hogy...?

- A világon másodpercenként eladnak egy Barbie babát.

Mitől lehet csendes egy klíma, és honnantól zavaró a hang

Ugye ez egy fontos kérdés!? Azt tapasztalom, hogy akiknek tanácsot adok, ebben a kérdésben aggódnak a legjobban, ez van talán leginkább szem előtt egy laikus számára.

Hát akkor igyekszem egy objektív képet festeni erről a kérdésről is.

Decibelek bűvöletében. Ez az az érték a teljesítmény mellett, amelyet szinte minden klímagyártó odabiggyeszt a készüléke adatlapjára. De azért Ön rögtön szórhat kis homokszemcsét az értékesítő olajozott gépezetébe: kérdezzen rá, hogy milyen pontban mért adatról beszélgetünk! A készüléktől milyen távolságra?

Kevés helyen kap majd pontos választ. Pedig igazából két helyes válasz létezik (én magam is ezt tudom adni az általam kínált berendezésekről):

  1. a készüléktől 1 m-re mért zajszint
  2. a gyártó nem adta meg, hogy hol méri a prospektusban megadott zajszintet

Persze a 2-es pontban adott válasz nem túl szerencsés, de legalább igaz. (Egészen pontosan a Magyarországon forgalomba hozott készülékek igen jelentős hányadánál csak ez a válasz adható.)

De ha eltekintünk ettől a problémától, adok néhány jól értelmezhető támpontot a számadatok értelmezésére:

ˇ    40 dBA feletti tartós zajszint beltérben már zavarja a mindennapos tevékenységet.

ˇ    Ha egy 35 dBA, vagy a fölötti készüléket kapcsol be például a nappaliban, a következő mozdulattal garantáltan a TV távirányítójához nyúl, hogy egy rublikával feljebb tolja a hangerőt. (Megengedve magamnak azt a feltételezést, hogy épp tévézik a nappaliban.)

ˇ    30-33 dBA körüli zajszint nem tűnik fel a mindennapos élet normál zajai mellett. Egy könyvtár zajszintje kb. 32 dbA

ˇ    És végül a legszubjektívabb, mégis jelentős tapasztalatcsomaggal alátámasztott adat: 28-29 dBA felett nem lehet tartós nyugodt alvást elérni. Csak az alvás legmélyebb szakaszában kapcsolható ki ennél magasabb zajszint tartósan, az éberebb periódusokban szinte biztosan „behallatszik” az alvásba a szélzaj.

Ha nem garantált a készülék feltüntetett zajszintjének eredete, mire lehet odafigyelni:

ˇ    A hőcserélő felületek kialakítása: a levegő apró lemezek csoportján halad át, amelyek lehűtik vagy épp felfűtik az áthaladó levegőt. Ezek kialakítása, elhelyezése jelentősen befolyásolhatja a kialakuló szélzajt. Általánosságban elmondható, hogy a legkorszerűbb gyártási eljárásokkal rendelkező gyártók lényegesen optimálisabb - kisebb, zajtalanabb és nagyobb hatásfokú - lemezfelületet alkalmaznak, mint alacsonyabb árfekvésű versenytársaik.

A készülék kiválasztásánál ez a szempont nehezen kontrollálható, mivel az összehasonlításhoz a beltéri egység szétszerelésére van szükség.

Tipp: A kültéri egység hőcserélő lemezeinek kialakítása általában azonos technológiai szinten történik a beltéri egységével. Ez az, amit könnyen meg lehet nézni. A magas minőségű berendezések esetében vékonyabb lemezek sűrűbb elhelyezését tapasztaljuk, sok esetben igen apró lemezmintázatok kialakításával. (Ez is a hőcsere minőségét javítja). Az egyszerűbb berendezések esetében a lemezek vastagabbak, és ritkábban helyezkednek el. Az ebből adódó hatásfokcsökkenést jellemzően a készülék méretének növelésével kompenzálják.

ˇ    A befúvási pont és a légterelő lamellák kialakítása: itt is elmondható, hogy a jelentős fejlesztési pontenciállal rendelkező márkák alaposan tervezett, számítógéppel és gyakorlati mérésekkel optimalizált befúvó nyílást és légterelő lamellát alkalmaznak. Egy támpont lehet a kiválasztáshoz a lamellán lehelyezett filcjellegű anyag, amely a kiáramló levegő turbolenciájának - és ezáltal zajszintjének - csökkentésére szolgál.

ˇ    Legfőképp azonban a beáramló levegő sebessége az, amely pálcát tör csend és viharzaj közt. Erről részletesebben a Naprakész elektronika: inverter technológia, című tanulmányomban olvashat.

Még egy lehetőség kínálkozik: a beépíthető, illetve légcsatornázható készülékek. Ebben az esetben a berendezéshez illeszkedő befúvó és elszívó elemek helyes, jól megtervezett kiválasztásával igen hatékony hangcsillapítás érhető el a klímaberendezés alap zajszintjéhez viszonyítva.

Persze azért itt is rendelkezésre állnak a Naprakész elektronika: inverter technológiatanulmány elveit követő berendezések. Az Ön optimuma érdekében még a légcsatornás készülékeknél is érdemes átgondolni az ott ecsetelt előnyöket.

http://www.coolklima.hu

A klíma története

A nyári kánikula ellen bizony védekezni kell, főleg mai modern korunkban, ahol a városok sűrű beépítettsége miatt a hatalmas hőelnyelő felületek (épületek, utak…) miatt magasabb a hőmérséklet. A sűrűn emlegetett globális felmelegedés is fokozza a klíma utáni növekvő igényt. Kiváló megoldást jelentenek a modern klíma készülékeklehet elérni a kellemes hőfokot úgy, hogy közben még a......

Bővebben...:

Megéri fűteni a klímával?

Egyre gyakrabban találkozhatunk a klímatechnika területén a következő kifejezéssel: Inverter. A legtöbb esetben az „energiatakarékos” jelzőt párosítják vele, pedig az inverteres technológiának sokkal több előnye van a hagyományos klímamegoldásokkal szemben: Maga az inverter nem más, mint egy – gyakorlatilag fokozatmentes – teljesítményszabályozó, azaz egy olyan eszköz.......

Bővebben...:

Hogyan viselhető el a forróság?

Az évről évre fokozódó nyári forróság új megoldásokat kíván, amelyekkel hatékony és egyben költségtakarékos módon tehető elviselhetővé a meleg, mérsékelve a hőség közérzetre gyakorolt, a napi teljesítményt csökkenő hatását. Manapság a legtöbb iroda elképzelhetetlen klímaberendezés nélkül, ám épp ezek tömeges elterjedése és az általuk kiváltott egészségi panaszok ráirányítják......

Bővebben...:

HASZNOS LEHET

LÁTOGATÓINK

0241975
Ma
Tegnap
Ezen a héten
Múlt héten
Ebben a hónapban
Múlt hónapban
63
57
400
240641
2727
4016

Oldalainkat 55 vendég és 0 tag böngészi

Tevékenységeink


 

TISZTELT VÁSÁRLÓINK!

Az oldalon feltűntetett árak és paraméterek tájékoztató jellegűek! A megjelenő képek illusztrációk. Az esetleges gépelési hibákért felelősséget nem vállalunk. Az árváltozás jogát fenntartjuk. Ha egy termék ára irreálisan eltér a piacon elérhető többi ártól, kérjük keresse fel ügyfélszolgálatunkat az esetleges kellemetlenségek elkerülése érdekében.