Hűtőteljesítmény

                 

Válasszon gyártót...

           

Érdekes, tudtad hogy...?

- Szlovákia önálló államként 1996-ban, Atlantában szerepelt először olimpián.

Hogyan viselhető el a forróság?

Innovatív megoldások a nyári meleg enyhítésére

Az évről évre fokozódó nyári forróság új megoldásokat kíván, amelyekkel hatékony és egyben költségtakarékos módon tehető elviselhetővé a meleg, mérsékelve a hőség közérzetre gyakorolt, a napi teljesítményt csökkenő hatását.

Manapság a legtöbb iroda elképzelhetetlen klímaberendezés nélkül, ám épp ezek tömeges elterjedése és az általuk kiváltott egészségi panaszok ráirányítják a figyelmet a légkondicionáló körültekintő kiválasztásának jelentőségére. Különösen annak érdemes szaküzletben, a helyiség minden paraméterének figyelembevételével kiválasztani az eszközt, aki otthona hűtésére is klímát használ. A hüvelykujjszabály szerint a helyiség terültét tízzel elosztva megkapható a szükséges teljesítmény kW-ban, ám a tényleges szükségletet nagyban befolyásolja például a szobában elhelyezett gépek száma, amelyek hőt termelnek, a belmagasság, az ablakok mérete vagy a fekvés. Sokan azért idegenkednek a klímától, mert félnek a megfázástól, a visszaforgatott levegőben rejtőző baktériumok okozta fertőzéstől. Jó hír, hogy már kisgyermekek, allergiások számára is rendelkezésre áll az MPI technológiát alkalmazó berendezés, amely aktív hidrogén- és oxigénionok segítségével állít elő nagy tisztaságú levegőt, és így például annak is csökken az esélye, hogy a szobában tartózkodó betegektől elkapjuk a levegőben terjedő fertőzéseket.

Nagyobb légterű helyiségekben, ahol több ember huzamosabb ideig tartózkodik együtt, potenciális konfliktusforrás a hőmérséklet beállítása. Gyakran a férfiak, akik számára télen-nyáron nagyjából megegyezik az üzleti viselet, hűvösebbre állítanák az eszközt, mint a külső időjáráshoz öltözött női munkatársak – emellett a testsúly, a napszak és a munkaállomás elhelyezése is meghatározza az egyén számára ideális hőmérsékletet. Ole Fanger dán kutató több kísérletben bizonyította a hőmérséklet munkavégzésre gyakorolt hatását: a matematikai és nyelvi teszten például 15 százalékkal javult a középiskolás diákok teljesítménye, amikor a terem hőmérsékletét 25-ről 20 Celsius-fokra csökkentették.

E problémán segít a pittsburgi Robert L. Preger Intelligent Workplace (intelligens munkahely) névre keresztelt kísérleti projektre, amely a hőmérséklet szabályozásánál három építészeti újdonságot is felhasznál. Egyrészt minden munkaállomást külön légbefúvóval láttak el, ahol mindenki saját igényeinek megfelelően tudja szabályozni a levegő áramlását és hőmérsékletét. A második innováció, hogy noha a meleg levegő felszáll és a hideg alul marad, a hűvösebb levegőt a talaj felől fújják be azon egyszerű oknál fogva, hogy mielőtt belélegzik, a fentről érkező hideg légárammal összehasonlítva nagyobb felületen lép kölcsönhatásba az emberi testtel. A mennyezet irányából történő hűtés további hátránya, hogy felkavarja az ott lévő port, ami egyenesen a tüdőbe jut. Az alulról való áramoltatásnak köszönhetően nagyjából öt fokkal kell kevésbé hűteni a klíma által kifújt levegőt az azonos hatás eléréséhez, amely energia megtakarítást tesz lehetővé. A harmadik újítás pedig az, hogy míg egy átlagos klimatizált épületben a használt levegő 80-90 százaléka újra bejut a rendszerbe, addig az intelligens munkahelyen az elkülönített befúvórendszer ezt húsz százalék alá szorítja.

A magas építési költségek miatt még ritkaság a fentiekhez hasonló klímájú irodaház, még Japánban sem jellemző, viszont a japánok rájöttek, hogy a klímaberendezések lecserélése helyett az öltözködési szokások megváltoztatása is elegendő lehet a teljesítménycsökkenés megakadályozására. A példaszerűen környezettudatos Japánban 2005 májusában indult a CoolBiz, a japán környezetvédelmi minisztérium azon kezdeményezése, amely a hivatali öltözködési előírások enyhítésével kevésbé terhelik a légkondicionálókat. A közszféra és a vállalatok több mint felénél a 28 fokra hűtött irodákban a formális üzleti öltözetet mára felváltja a színes virágokkal díszített, Okinawán gyártott pamuting, amelyet a japánok „kariyushi wear”-nek, azaz boldog viseletnek neveznek. Becslések szerint ezzel a júniustól szeptemberig terjedő időszakban 2,5 millió háztartás fogyasztását kitevő energiát lehet megtakarítani. Ha valamilyen oknál fogva nem lehet lazítani az öltözéken és klímaberendezés sem áll rendelkezésre, a hagyományos kínai gyógyászat módszereihez is lehet folyamodni.

Azon túl, hogy nyáron ajánlatos tartózkodni a fehérjében gazdag élelmiszerektől, amelyek serkentik az anyagcserét és így növelik a testhőmérsékletet, a fokozott folyadékbevitelről is érdemes körültekintően gondoskodni. Nem javasolt a jégbe hűtött, magas kalóriatartalmú italok fogyasztása: egyrészt hizlalnak, másrészt pedig ártanak a gyomor energiájának, megzavarják az emésztőrendszert. Kerüljük a nem kellő tisztaságú és vegyi anyagokkal fertőtlenített csapvizet is, hogy a sejtek közötti nyomás egyensúlya ne boruljon fel – hívja fel a figyelmet Chen Zhen, az orvostudományok kandidátusa, a Debreceni Egyetem professzora. Egészségesebb fogyasztás előtt felforralni a vizet, ám a szomjat leginkább a langyosra hűtött teák – például a gyömbér és ginkó – oltják, melyek nagy előnye, hogy még a kellemetlen nyári emésztőrendszeri panaszok és a nyári megfázás kockázatát is csökkentik.

A klíma története

A nyári kánikula ellen bizony védekezni kell, főleg mai modern korunkban, ahol a városok sűrű beépítettsége miatt a hatalmas hőelnyelő felületek (épületek, utak…) miatt magasabb a hőmérséklet. A sűrűn emlegetett globális felmelegedés is fokozza a klíma utáni növekvő igényt. Kiváló megoldást jelentenek a modern klíma készülékeklehet elérni a kellemes hőfokot úgy, hogy közben még a......

Bővebben...:

Klímavásárlási szempontok

Az egészségünk és a villanyszámlánk könnyen megsínyli a rossz döntést, ugyanis elkapkodni a klímaberendezés vásárlást nem érdemes. Kifejezett orvosi ellenjavallata nincs a klíma választási szempontoknak, de a légkondicionáló helyes kiválasztása nagyban függhet az építészeti adottságoktól. A klimatizálás valójában azt jelenti, hogy az adott helyiség légállapotát ellenőrizzük............

Bővebben...:

Mit jelent az öntisztítás a készülékeknél?

Egy klíma esetében nagyon fontos szempont az, hogy tiszta levegőt fújjon a helyiségbe. Ezért építenek be a gyártó cégek egy szűrőt ezekbe a készülékekbe, amely a beszívott levegőt mentesíti a portól és a különféle szennyeződésektől. A légkondicionáló szűrőjének a feladata az, hogy a beépített szűrőn minden szennyeződés fennakadjon. Ha egy egész szezon alatt intenzíven volt használatban.......

Bővebben...:

HASZNOS LEHET

LÁTOGATÓINK

0241943
Ma
Tegnap
Ezen a héten
Múlt héten
Ebben a hónapban
Múlt hónapban
31
57
368
240641
2695
4016

Oldalainkat 23 vendég és 0 tag böngészi

Tevékenységeink


 

TISZTELT VÁSÁRLÓINK!

Az oldalon feltűntetett árak és paraméterek tájékoztató jellegűek! A megjelenő képek illusztrációk. Az esetleges gépelési hibákért felelősséget nem vállalunk. Az árváltozás jogát fenntartjuk. Ha egy termék ára irreálisan eltér a piacon elérhető többi ártól, kérjük keresse fel ügyfélszolgálatunkat az esetleges kellemetlenségek elkerülése érdekében.