Hűtőteljesítmény

                 

Válasszon gyártót...

           

Érdekes, tudtad hogy...?

- A legöregebb ember, akin műtétet hajtottak végre, 111 éves és 105 napos volt.

A klímák üzemeltetése

Sokan hajlamosak arra, hogy a klímaberendezés megvásárlása és felszereltetése után elfeledkezzenek arról, hogy bizony ahhoz, hogy a berendezés kifogástalanul működjön, bizonyos kisebb karbantartásokat folyamatosan el kell végezni.

Az itt leírtak elsősorban azoknak szólnak akik otthonukban használnak klímaberendezést, de a kisebb irodákban, illetve üzlethelyiségekben elhelyezett berendezések tulajdonosainak is hasznosak lehetnek a következő információk.

Általában a kereskedők csak abban az esetben fogadják el a reklamációkat, ha a berendezés szakszerű üzemeltetés, szakszerű szerelés és karbantartás mellett működött. Az üzemeltetés és karbantartás két részből tevődik össze. Az első a beüzemelő szakszerviz évi egyszeri teljes körű karbantartása, melyet jó esetben a vásárló és a szakszerviz közötti karbantartási szerződésben rögzítenek, a másik pedig az üzemeltetőre háruló folyamatos karbantartás. Az utóbbihoz találhat itt néhány fontos tanácsot.

A légszűrők

Fontos, hogy a cserélhető légszűrőket, amelyek az ablak és a split klímában is megtalálható, legalább 4 hetente tisztítsuk ki, azonban ha a készülék olyan helyen üzemel, ahol a levegő koszosabb, a tisztítást gyakrabban is elvégezhetjük. A szűrők tisztaságának a foka nagyban befolyásolja a berendezés hatékonyságát. Az oldal fali, osztott (split) rendszerben üzemelő készülékekhez tartozékként, vagy külön, megvásárolt pollen szűrő készletet, nem lehet tisztítani! Ezt cserélni kell. Azt, hogy a cserére mikor van szükség általában a pollen szűrőhöz mellékelt indikátor papíron feltüntetett elszíneződési paletta mutatja. Egy pollen szűrő készlet általában egy klíma szezon után kell cserélni. Fontos, hogy a szűrők, pollen szűrők nem szabványosított méretűek, ezért a különböző típusú berendezések szűrői nem kompatibilisek egymással, ha szűrő cserére van szükség akkor csak az eredeti gyártó által gyártott szűrő készletek a megfelelőek. Tovább nehezíti a dolgot az, hogyha egy régebbi berendezéshez szükségeltetik új szűrő készlet, ugyanis a berendezések külső megjelenése, mérete minden évben változik, ezért általában ezekhez csak hosszabb szállítási idő után biztosítható új szűrő készlet.

Hasznos tanácsok

Ha tudjuk, hogy a klímaberendezést nem fogjuk hosszabb ideig használni, akkor célszerű a berendezést, kikapcsolás előtt ventilátor üzemben 20-30 percet folyamatosan járatni, ezzel elérjük, hogy a berendezés kiszárad, megelőzve az esetleges gombásodását a belső alkatrészeknek. A kültéri egységet ne rakjuk körbe különféle tárgyakkal, a ventilátor védőrácsot ne takarjuk el, mivel így meggátoljuk a levegő kiáramlását a kültéri egységből. Sokszor elő fordul, hogy a beltéri egység olyan helyre van fel szerelve, ahol esetleg az ablakon keresztül direkt napfény éri, ilyen esetekben, de általában használat közben, érdemes elsötétíteni a helyiséget megvédve a szobát a direkt napfénytől. Légkondicionált helyiségekben nem célszerű az ablakok, ajtók nyitva tartása.
Néhány alap szabály melyet, ha követ akkor a légkondicionálást minimális költséggel megúszhatja:


  • Tervezze meg előre azokat a munkákat amelyek hőtermeléssel járnak ( ruha mosás és szárítás, főzés, sütés). Ezeket célszerű a hűvösebb reggeleken vagy az esti órákban végezni.
  • Zárja el az összes olyan rést, amelyen keresztül a külső meleg levegő a légkondicionált helyiségbe juthat, szigetelje az ablakokat.
  • Húzza el a függönyt vagy engedje le a redőnyt azokon az ablakokon, melyeket a nap süt.
  • Az ajtókat és az ablakokat zárja be, amikor a helyiségbe a légkondicionálót működteti.
  • Használja a készülék szabályzóját automatikus üzemmódban így a napszaknak megfelelően növelheti vagy csökkentheti a hőmérsékletet az éjszakai és a nappali hőterhelésből eredő különbsége miatt pénzt takaríthat meg.
  • A készülék szabályzóján az Ön komfortérzetének legmegfelelőbb értéket állítsa be, ne hűtse túl a lakást, ha megfelelően állítja be a hőmérsékletet 3-4 %-al kevesebb energiát fog a készüléke fogyasztani.
  • Tartsa tisztán illetve cserélje a légszűrőket rendszeresen.
  • Új rendszer telepítése esetén kössön karbantartási szerződést a beüzemelő szervizzel a későbbi problémák elkerülése érdekében.
  • A kültéri egységet ne takarja le a kültéri egységből kiáramló levegő útját ne gátolja semmilyen tárggyal.
  • A légkondicionáló egységet minden tavasszal tisztítsa vagy tisztíttassa meg.

Furcsa zajok

Ha furcsa hangok hallatszanak a működés közben akkor az nem minden esetben hibajelenség, ha indítjuk majd rögtön leállítjuk a berendezést, akkor általában a kondenzvíz hangját hallhatjuk ahogy a csőben megindul az áramlása. Szintén hasonló hangok hallatszhatnak indítás után néhány percig, ez a hűtő folyadék hangja, ami a rézcsőben áramlik, ez szintén nem hiba jelenség. Furcsa hangokokat hallahatunk még a fűtős gépeknél a fűtési időszakban, ez nem más mint az automatikus leolvasztási funkció működésének a hangja, és épp úgy mint az előzők normális velejárója a berendezés működésének.

Szagok

Előfordulhat, hogy mindenféle szagok áramlanak ki a beltéri egységből ilyenkor hajlamosak vagyunk azonnal szerelőt hívni, azonban ezek a szagok az esetek többségében a helyiségben keletkező, és a légkondicionálón keresztül vissza fújt szagok, például a dohány szaga vagy egyéb szagok, amik a helyiségben keletkeznek.

Pára

Előfordulhat az is, hogy a beltéri egységből köd szerű pára felhőcske áramlik ki, ekkor se kell megijedni, ugyanis ez a pára felhőcske és nem füst. Ezt a pára felhőt a szoba hirtelen lehűlése okozhatja. Ugyan ez a jelenség előfordulhat fűtős gépek kültéri egységénél fűtés szezonban, ilyenkor a kültéri egységben a ventilátor leállhat, és gőz felhő keletkezhet. Ez az automatikus leolvasztó funkció eredménye.

Fűtés üzem

Hőszivattyús készülékek beltéri egységénél fűtés üzemben, a levegő áramlás nagyon lassú lehet, esetenként le is állhat. Ez többek között abból is adodhat, hogy a szoba hőmérséklete eléri a termosztáton beállított értéket, ekkor a kültéri egység leáll, a beltéri egység pedig alacsony fordulatra kapcsol, vagyis az alacsony fordulaton működő vagy álló gép sem minden esetben jelent meghibásodást.
Fűtés közben a készülék normál esetben 7-15 percenként bekapcsolja az automatikus leolvasztást, ez idő alatt a berendezés leáll. Az automatikus leolvasztás működését a jobb minőségű gépeken egy kis led világítása jelzi. A ventilátor akkor is működhet nagyon alacsony fordulaton, ha a készülék szárító üzem módban van.

A fennt leírtak általános esetekre vonatkoznak, de előfordulhatnak eltérések, esetleg egyébb jelenségek, a különböző márkájú berendezések között. Ezért első sorban a kezelési utasításokban foglalt üzemeltetési útmutatók az irányadóak.

A klíma története

A nyári kánikula ellen bizony védekezni kell, főleg mai modern korunkban, ahol a városok sűrű beépítettsége miatt a hatalmas hőelnyelő felületek (épületek, utak…) miatt magasabb a hőmérséklet. A sűrűn emlegetett globális felmelegedés is fokozza a klíma utáni növekvő igényt. Kiváló megoldást jelentenek a modern klíma készülékeklehet elérni a kellemes hőfokot úgy, hogy közben még a......

Bővebben...:

A klíma története

A nyári kánikula ellen bizony védekezni kell, főleg mai modern korunkban, ahol a városok sűrű beépítettsége miatt a hatalmas hőelnyelő felületek (épületek, utak…) miatt magasabb a hőmérséklet. A sűrűn emlegetett globális felmelegedés is fokozza a klíma utáni növekvő igényt. Kiváló megoldást jelentenek a modern klíma készülékeklehet elérni a kellemes hőfokot úgy, hogy közben még a......

Bővebben...:

Megéri fűteni a klímával?

Egyre gyakrabban találkozhatunk a klímatechnika területén a következő kifejezéssel: Inverter. A legtöbb esetben az „energiatakarékos” jelzőt párosítják vele, pedig az inverteres technológiának sokkal több előnye van a hagyományos klímamegoldásokkal szemben: Maga az inverter nem más, mint egy – gyakorlatilag fokozatmentes – teljesítményszabályozó, azaz egy olyan eszköz.......

Bővebben...:

HASZNOS LEHET

LÁTOGATÓINK

0241927
Ma
Tegnap
Ezen a héten
Múlt héten
Ebben a hónapban
Múlt hónapban
15
57
352
240641
2679
4016

Oldalainkat 7 vendég és 0 tag böngészi

Tevékenységeink


 

TISZTELT VÁSÁRLÓINK!

Az oldalon feltűntetett árak és paraméterek tájékoztató jellegűek! A megjelenő képek illusztrációk. Az esetleges gépelési hibákért felelősséget nem vállalunk. Az árváltozás jogát fenntartjuk. Ha egy termék ára irreálisan eltér a piacon elérhető többi ártól, kérjük keresse fel ügyfélszolgálatunkat az esetleges kellemetlenségek elkerülése érdekében.