Hűtőteljesítmény

                 

Válasszon gyártót...

           

Érdekes, tudtad hogy...?

- Arcansasban egy törvény megtiltja, hogy fizetésemelést kapjon az a tanár, aki levágatja hosszú haját.

Energetikai hatásfok

Energetikai hatásfok, vagyis mi az a jóságfok (COP; EER)?

Az első dolog a gazdaságossági számítás. A magas hatékonyságú rendszerek csökkentik az energiafelhasználást, ezáltal a felhasználási költségeket. Nem is gondolná az ember, hogy Magyarországon háztartásunk energia felhasználásának több mint 70%-át lakásunk fűtésére-hűtésére fordítjuk. Csupán a fennmaradó 30% energiát használjuk autózásra, főzésre, illetve melegvíz-készítésére.

A modern épületek hőszükséglete az új és egyre újabb hővédelmi szabványoknak megfelelően használt hőszigeteléssel egyre csökken. A hűtési berendezés teljesítményének igazítása a konkrét igényekhez egyben a környezet védelmét is szolgálja. Ezeknél az épületeknél másképpen kell megválasztanunk a felhasználandó energiát, melyhez más hűtés méretezési eljárás is járul.

Lakásklimatizálás során az energia megtakarítást, számítások alapján elvégezhetjük. Ezt természetesen mindenki maga is elvégezheti, itt csupán néhány adatnak kell segítségképpen rendelkezésre állni. Mint tudjuk a lakásklíma berendezés villamosenergiát használ fel hűtéséhez, de nem mellékes, hogy mennyit.

Mérőszám, melynek értéke hűtő-fűtő klímaberendezésenknél került meghatározásra, fűtésnél a COP (Coefficient Of Performance), hűtésnél az EER (Energy Efficiency Ratio) elnevezés használatos.

Az energiacimke egy az EU által alkalmazott minősítési rendszer. Ennek meghatározását a klímaberendezés gyártóitól is megköveteli a törvény, amely szigorú szabályokhoz kötött.

Mit jelent a COP?

A COP egy mérőszám, mely a hűtő és fűtő rendszerek energiahatékonysági mutatója. Klímaberendezések esetében a hőszivattyús (azaz fűtő funkcióval is rendelkező) berendezések kapcsán "fűtési jósági fok"-nak is hívjuk. Értéke a leadott fűtőteljesítmény (adott környezeti hőmérsékleten) és az ehhez felvett elektromos teljesítmény hányadosa. Innen a dimenziója (W/W). Minél magasabb ez az érték, annál jobb hatásfokú tehát adott fűtési feladat ellátásához kevesebb áramot felhasználó, így energiatakarékosabb a berendezésünk.

Mit jelent az EER?

Az EER érték hűtési üzemmódban, adott környezeti hőmérsékleten utal klímaberendezés hatásfokára. Hűtési jósági foknak is nevezzük. Ez a szabvány érték azt mutatja meg, hogy a légkondicionáló berendezés adott elektromos energia felvételnél milyen hűtőteljesítménnyel bír. Az EER a hűtőteljesítmény és az elektromos teljesítményfelvétel hányadosa. Az EER az egyik legfontosabb jellemzője a légkondicionálóknak és egyben az energiaosztály meghatározója.

Az energiaosztály jelölésére az energiacímke szolgál és szabvány szerint meghatározott formája van.

Jól szemlélteti az adott légkondícionáló műszaki színvonalát, leegyszerűsítve, a magasabb jósági fokú klíma a jobb!

A klímaberendezést energiatakarékosságuk szerint "A"-tól "G"-ig terjedő skálán helyezik el.

 

 

 

A klíma története

A nyári kánikula ellen bizony védekezni kell, főleg mai modern korunkban, ahol a városok sűrű beépítettsége miatt a hatalmas hőelnyelő felületek (épületek, utak…) miatt magasabb a hőmérséklet. A sűrűn emlegetett globális felmelegedés is fokozza a klíma utáni növekvő igényt. Kiváló megoldást jelentenek a modern klíma készülékeklehet elérni a kellemes hőfokot úgy, hogy közben még a......

Bővebben...:

Klímavásárlási szempontok

Az egészségünk és a villanyszámlánk könnyen megsínyli a rossz döntést, ugyanis elkapkodni a klímaberendezés vásárlást nem érdemes. Kifejezett orvosi ellenjavallata nincs a klíma választási szempontoknak, de a légkondicionáló helyes kiválasztása nagyban függhet az építészeti adottságoktól. A klimatizálás valójában azt jelenti, hogy az adott helyiség légállapotát ellenőrizzük............

Bővebben...:

Legionella betegség

A tiszta klímaberendezés nem terjeszti a legionella betegséget. A split klíma (háztartási légkondicionálók) normális esetben nem porlasztanak vizet a légtérbe, tehát legionella betegséget sem okozhatnak. Ezen túlmenően a split klíma beltéri egység hőcserélőjén egy nagyon nedves környezet alakul ki, a klíma beltéri egység hőcserélő felületére a hűtött levegőből különböző szerves anyagok.....

Bővebben...:

HASZNOS LEHET

LÁTOGATÓINK

0241940
Ma
Tegnap
Ezen a héten
Múlt héten
Ebben a hónapban
Múlt hónapban
28
57
365
240641
2692
4016

Oldalainkat 20 vendég és 0 tag böngészi

Tevékenységeink


 

TISZTELT VÁSÁRLÓINK!

Az oldalon feltűntetett árak és paraméterek tájékoztató jellegűek! A megjelenő képek illusztrációk. Az esetleges gépelési hibákért felelősséget nem vállalunk. Az árváltozás jogát fenntartjuk. Ha egy termék ára irreálisan eltér a piacon elérhető többi ártól, kérjük keresse fel ügyfélszolgálatunkat az esetleges kellemetlenségek elkerülése érdekében.