Hűtőteljesítmény

                 

Válasszon gyártót...

           

Érdekes, tudtad hogy...?

- A "Tamás bátya kunyhója" volt az első regény, amelyet 1 milliónál is több példányban adtak el.

Fűtés üzem

Hőszivattyús készülékek beltéri egységénél fűtés üzemben, a levegőáramlás nagyon lassú lehet, esetenként le is állhat. Ez többek között abból is adódhat, hogy a szoba hőmérséklete eléri a termosztáton beállított értéket, ekkor a kültéri egység leáll, a beltéri egység pedig alacsony fordulatra kapcsol, vagyis az alacsony fordulaton működő vagy álló gép sem minden esetben jelent meghibásodást. Fűtés közben a készülék normál esetben 7-15 percenként bekapcsolja az automatikus leolvasztást, ez idő alatt a berendezés leáll. Az automatikus leolvasztás működését egyes gépeken egy kis led világítása jelzi. A ventilátor akkor is működhet nagyon alacsony fordulaton, ha a készülék szárító üzemmódban van.

A fent leírtak általános esetekre vonatkoznak, de előfordulhatnak eltérések, esetleg egyébb jelenségek, a különböző márkájú berendezések között. Ezért elsősorban a kezelési utasításokban foglalt üzemeltetési útmutatók az irányadóak.

Üzemeltetési tanácsok

Ha tudjuk, hogy a klímaberendezést nem fogjuk hosszabb ideig használni, akkor célszerű a berendezést, kikapcsolás előtt ventilátor üzemben 20-30 percet folyamatosan járatni, ezzel elérjük, hogy a berendezés kiszárad, megelőzve az esetleges gombásodását a belső alkatrészeknek. A kültéri egységet ne rakjuk körbe különféle tárgyakkal, a ventillátor védőrácsát ne takarjuk el, mivel így meggátoljuk a levegő kiáramlását a kültéri egységből. Sokszor előfordul, hogy a klíma beltéri egysége olyan helyre van fel szerelve, ahol esetleg az ablakon keresztül direkt napfény éri, ilyen esetekben, de általában használat közben, érdemes elsötétíteni a helyiséget megvédve a szobát a direkt napfénytől. Légkondicionált helyiségekben nem célszerű az ablakok, ajtók nyitva tartása.

Mi az, hogy kondenzvíz, és hogyan keletkezik?

A terek hűtésekor történő hőelvonás következményeként a légkondicionáló hőcserélő lamelláin lecsapódó párát nevezzük kondenzvíznek vagy más néven csurdalékvíznek.

Mi az a split klíma ?

Az osztott (split) rendszerű klímaberendezések nevüket onnan kapták, hogy a berendezések ketté vannak osztva. Tehát két részből, a beltéri és a kültéri egységből állnak, amelyeket réz csővezetékkel és elektromos kábelekkel kötnek össze. Az osztott típusú berendezéseken belül, elhelyezés szempontjából, több fajta készüléket gyártanak. Az otthonokban a legelterjedtebb az oldal fali készülék, de megkülönböztetünk elhelyezés szempontjából álmennyezetbe süllyeszthető (kazettás), mennyezet alá szerelhető, parapetre szerelhető valamint légcsatornás készüléket. Az utóbbi három készülék általában drágább az előbbieknél, ezért azonban több funkcionális lehetőséget és elegánsabb megjelenést kapunk.

Mit nevezünk ablakklímának ?

Az ablakklíma berendezés, ahogyan azt a neve is mutatja, elsősorban ablakba történő beszerelésre alkalmas. A készüléket úgy kell ablakba- vagy falnyílásba helyezni, hogy az előlap része a helyiségbe, a hátsó része pedig a szabadba nyúljon, hiszen a készülék hátsó terében elhelyezett kondenzátor, kompresszor és ventilátormotor által termelt hőt el kell vezetni a szabadba. Számos pozitív tulajdonsága mellett azonban nem szabad elfelednünk, hogy ezen készülékek zajosabbak, mint az osztott rendszerű berendezések, ezért például hálószobákba inkább az osztott berendezéseket javasoljuk. De üzletekbe, laborokba, olyan helyekre ahol kisebb zaj igénynek kell megfelelni, kiválóan alkalmasak, könnyű kezelésük, beszerelésük, valamint karbantartásuk miatt.

Mi takar a DVM (VRF) elnevezés ?

A DVM (Digital Variable Multi - Digitális Variálható Multi) légkondicionálási rendszert egy változtatható teljesítményű kompresszor működteti, és több párologtatót (beltéri egységet) foglal magába. Ez a nagy hatékonyságú légkondicionálás következő generációs moduláris rendszerének tekinthető. Kétségtelen, hogy megváltoztatta a magasépítésű épületek hűtésének arculatát. A különböző alkalmazások széles körét biztosítja irodai, szállodai és iskolai stb. környezetbe. Mivel ezek igen drága és bonyolult rendszerek tervezése és telepítése csak szakemberek által kivitelezhető.

Mi az a BTU/h és a kW/h ?

Mértékegységek, amelyben a hűtési/ fűtési teljesítményeket adják meg. A hűtőteljesítmény jelzésére legtöbbször a BTU/h, kcal/h és a kW/h mértékegységeket használják. A BTU az angol hőegység rövidítésből ered (British Thermal Unit) és az egyik legelterjedtebb mértékegység a klímatechnikában. 1 BTU -azaz energia- amely képes 1 font vizet 1° F (fahrenheite) fokkal emelni vagy csökkenteni. Magyarországon leginkább a kW-ot használjuk az átváltást pedig a következők szerint végezzük; 1 kW az 1000 W és 1 BTU/h egyenlő 0,293 W.-al.

Mit jelent az EER kifejezés ?

Az EER az angol Energy Efficiency Ratio rövidítése. Magyarországon hűtési jóságfoknak nevezzük. Ez egy ipari szabvány amely azt mutatja meg, hogy a légkondicionáló berendezés az energia leadását (amely BTU/h-ban vagy kW-ban van megadva) adott elektromos energia felvételnél milyen hatékonyan végzi. Az EER a hűtőteljesítmény (BTU/h) és az elektromos felvétel hányadosa (W). Megegyező hűtőteljesítményű és energia felvételű berendezéseknél a nagyobb EER számmal rendelkező készülék a gazdaságosabb. EER az egyik legfontosabb jellemzője a légkondicionálóknak!

Mi a hőszivattyú?

A hőszivattyú egy olyan funkciója a berendezéseknek, mellyel az átmeneti és téli időszakokban fűteni tudjuk a helyiségeket. A hőszivattyú segítségével az átmeneti őszi kora tavaszi és téli időszakokban a kültérből összegyűjtőt hőt a belső terekben adjuk le. A rendszer a legjobban és leghatékonyabban akkor működik amikor a külső hőmérséklet 0°C felett van. Ez alatt az épület vagy helyiségnek csak mint kiegészítő fűtése alkalmazható. A hőszivattyús fűtéskor a rendszer nagyságától függően 20-40 % költséget is megtakaríthatunk a hagyományos fűtési rendszerekkel szemben. A legújabb technológiát alkalmazó legtöbbször neves gyártó egyes készülékei, manapság már -15°C külső hőmérséklet esetén is teljes hatékonysággal képesek fűteni a belső tereket.

Milyen típusú rendszert válasszak?

Ez nagyon sok mindentől függ, a ház vagy lakás elhelyezkedésétől, berendezésétől, a család méretétől, a belső terek hőterhelésétől. A legjobban a komfortot egy olyan rendszerrel lehet biztosítani ami hűt, fűt lehetőség szerint párásít valamint a légtisztítási funkciója megfelelően hatékony. Ezekkel a tulajdonságokkal rendelkező rendszerek nem kifejezetten a hagyományos oldal fali klímaberendezések hanem központi klimatizálást lehetővé tevő leginkább légcsatornás klímarendszerek.

EGYÉB TEVÉKENYSÉGEINK


FACEBOOK

HASZNOS LEHET

PARTNEREINK

LÁTOGATÓINK

0241930
Ma
Tegnap
Ezen a héten
Múlt héten
Ebben a hónapban
Múlt hónapban
18
57
355
240641
2682
4016

Oldalainkat 10 vendég és 0 tag böngészi

Tevékenységeink


 

TISZTELT VÁSÁRLÓINK!

Az oldalon feltűntetett árak és paraméterek tájékoztató jellegűek! A megjelenő képek illusztrációk. Az esetleges gépelési hibákért felelősséget nem vállalunk. Az árváltozás jogát fenntartjuk. Ha egy termék ára irreálisan eltér a piacon elérhető többi ártól, kérjük keresse fel ügyfélszolgálatunkat az esetleges kellemetlenségek elkerülése érdekében.