Hűtőteljesítmény

                 

Válasszon gyártót...

           

Érdekes, tudtad hogy...?

- Arcansasban egy törvény megtiltja, hogy fizetésemelést kapjon az a tanár, aki levágatja hosszú haját.

Legionella betegség

A tiszta klímaberendezés nem terjeszti a legionella betegséget

A split klíma (háztartási légkondicionálók) normális esetben nem porlasztanak vizet a légtérbe, tehát legionella betegséget sem okozhatnak. Ezen túlmenően a split klíma beltéri egység hőcserélőjén egy nagyon nedves környezet alakul ki, a klíma beltéri egység hőcserélő felületére a hűtött levegőből különböző szerves anyagok rakódnak le, és ezek fertőződhetnek baktériumokkal.

Ha viszont rossz a kondenzvíz elvezetés, akkor a klíma beltéri egység ventilátora a felgyülemlett vizet beporlaszthatja a légtérbe, ezért klíma szerelés folyamán gondos odafigyelést igényel a kondenzvíz elvezetés. Ez a levegőbe jutva már komoly allergiát vagy más légúti fertőzéseket okozhat, ezért a split klíma beltéri egység hőcserélőjét gondosan és rendszeresen tisztítani szükséges. A klímaberendezés elfertőződöttségét általában jelzi a split klíma beltéri egységből áradó ammóniás vagy egyéb kellemetlen szag.

A klímaberendezés használói nagy része tapasztalta már, hogy a klímakészülék bekapcsolásakor poshadt szag áramlik a berendezésből. Pedig ez már a végső stádium, ilyenkor nagy valószínűséggel tele van a készülék a kellemetlen szagokat okozó anyagokon túl, különböző gomba- és baktériumtenyészetekkel. Ezt keringteti a készülék klimatizálás folyamán a beltérben, fertőzve az ott tartózkodókat.

A tisztításhoz speciális összetételű klíma tisztító spray-k és mosószerek kaphatóak, amelyek nem teszik tönkre, és nem korrodálják a klímakészülék belsejét, de elpusztítanak minden kórokozót, és megtisztítják a hőcserélő felületeket.

A legionella betegséget tehát a levegőbe porlasztott fertőzött vízcseppek okozzák: légnedvesítők, szökőkutak, zuhanyzók, pezsgőfürdők stb.

A legionellózis, és az egyéb fertőzések egyszerűen megelőzhetőek, a készülékek rendszeres és folyamatos tisztításával, karbantartásával.

 

Mióta tudunk a leginelláról?

Ezt a rejtélyes betegséget, a legionellózist egy USA -béli szállodában 1976-ban veteránok találkozásán észlelték először. A résztvevők nagy számban egy tüdőgyulladáshoz hasonlatos tüneteket produkáló betegségben szenvedtek. A több mint 4000 részvevő közül, majdnem 30-an meghaltak. A betegség megállapítása után a fertőzés eredetét kezdték keresni.

A későbbiek során megállapították, hogy a betegség főleg az öregekre, cigarettázókra, tűdőbetegségben szenvedőkre, és a legyengült immunrendszerű emberekre jelent fokozott veszélyt.

A betegség a légutakban, a tüdőben okoz gyulladást, amely heveny, gennyes tüdőgyulladás képében zajlik. Kétnapos lappangási idő után magas láz, izomfájdalmak, száraz köhögés, nehéz légzés, hasmenés, tudatzavar jelentkezik. Az egyre kiterjedtebbé váló tüdőgyulladás miatt romlik a beteg állapota és halál is bekövetkezhet.

 

Miért van szükség a split klíma beltéri egység karbantartására?

A hűtési szezon alatti működtetés során a klímaberendezés jelentős mennyiségű, a levegőben megtalálható szennyeződést szív magába. Klíma beltéri egységben különböző szűrők találhatok meg, melyek feladata pontosan ezen szennyeződések kiszűrése. Ha tüzetesebben megvizsgáljuk klímaberendezés beltéri egységét, akkor láthatjuk, hogy egy egyszerű, viszonylag finom porszűrő takarja a hőcserélő teljes felületét. Ezen a szűrőn a nagyobb szemcséjű por, szöszök fennakadnak, viszont a finomabb szennyeződések átjutnak rajta.

Sokan nem tudják, hogy a készülékekben levő szűrőbetét tulajdonképpen csupán a berendezés műszaki védelmét látja el. A funkciója az, hogy a készülékben levő motor (amely a beépített ventilátort mozgatja) a beszálló por ellen védettebb legyen. A szűrő tisztítása tehát a levegő tisztaságára nincsen nagy hatással!

A hőcserélőn kicsapódó nedvességen ez az apró méretű szennyeződés megtapadhat, és ha nem tisztítjuk, kezeljük, akkor melegágya lehet a különböző gombák, penészek, baktériumok telepeinek. Lássunk néhány képet példaképpen:

Az elhanyagolt, nem szakszerűen és a kellő rendszerességgel tisztított split klíma beltéri egységek belső felületén, ventilátorán, csepptálcájában lerakódott szennyeződésen a párás, sötét környezetben kialakulnak a baktérium, gomba, penész, stb. telepek, melyek a klímakészülék elindításakor, működésekor a helyiség levegőjébe juttatják a kórokozók hadát, majd onnan szemünkbe, orrunkba tüdőnkbe jutva olyan légúti betegségek kialakulásának kockázatát növelik, mint az allergia, asztma, legionellózis, stb.

A szakszerű tisztítás megakadályozza, hogy a készülékben egyébként legtöbbször ideális életkörülményekre lelő mikroorganizmusok megtelepedjenek, elszaporodjanak, és a berendezések által folyamatosan keringetésre kerüljenek agyagcseréjük melléktermékeivel együtt a beltéri levegőben.

A legelterjedtebb (penész)gomba fajok (aspergillus, penicillum) mellett baktériumok is megjelennek a beltéri egységek hűtőbordáin kialakuló vékony filmrétegen, illetve csepegővíz-tálcán. A legismertebb, kifejezetten a légkondicionálókhoz köthető baktériumtörzs a legionella, amely atípusos tüdőgyulladást okozhat.

A hagyományos karbantartás, tisztítás nem elegendő, feltétlenül szakszerű fertőtlenítésre van szükség. Ne fertőzze otthonát, munkahelyét! A tisztítást, fertőtlenítést ajánlott évente legalább kétszer elvégezni, de legfőképpen a hűtési szezon kezdetén!

 

Miért van szükség a split klíma kültéri egység karbantartására?

Klímakészülékünk másik alkotórésze a kültéri egység, ami az esetek nagy részében a szabadban helyezkedik el, kitéve az időjárás viszontagságainak, napsütésnek, esőnek, szélnek, pornak. Mivel a hőcserélőn működés közben nagy mennyiségű levegő áramlik át, és itt nincs szűrő, ami megakadályozza a por beszívását, ezért a sűrűn elhelyezkedő lamellák között a fák szöszei, a por, egyéb szennyeződések lerakódnak, és akadályozzák a levegő szabad áramlását.

Ennek hatására a kültéri egység kondenzátora nehezebben adja le a hőt, a kompresszor erőlködik, alacsonyabb lesz a hatásfok, több elektromos áramot fogyaszt, gyorsabban használódik el a készülék. Nagyon fontos a hőcserélő tisztítása, akár a gép szétszerelése által is.

 

Mit takar a klíma berendezés beltéri egység karbantartása

A klíma beltéri egység karbantartása során kitakarítjuk a benne található szűrőket, a sűrű lamellázatú hőcserélő felületéről speciális vegyszeres tisztítással eltávolítjuk a szűrőn átjutott szennyeződéseket. Tisztítás megakadályozza, hogy a készülékben egyébként legtöbbször ideális életkörülményekre lelő mikroorganizmusok megtelepedjenek, elszaporodjanak, és a berendezések által folyamatosan keringetésre kerüljenek agyagcseréjük melléktermékeivel együtt a beltéri levegőben.

Elhasználódott szűrőket cseréljük. Ez két okból lényeges: egyrészről a hőátadás, másrészről az egészségügyi szempontból káros szennyeződés eltávolítása miatt. Veszélyes hulladék eltávolításáról gondoskodunk.

Karbantartás elmaradása estén a hőcserélőn megtelepedett szennyeződés rontja a hőcserét, és melegágya a különböző baktérium telepek kialakulásának. Használat esetén a poros, párás környezetben kialakuló gombatelepek a helyiség levegőjébe jutva veszélyesek lehetnek az emberi szervezetre, és kellemetlen szagot terjeszthetnek.

Újabb berendezésekben már gyárilag öntisztító (önszárító) funkció is megtalálható. Ez biztosítja, hogy használat után a berendezés belső szerkezeti egységi szárazak legyenek, ezzel gátolva a gombatelepek kialakulását, melyek a nedves környezetet kedvelik.

 

Mit takar a klíma berendezés kültéri egység karbantartása?

Karbantartáskor a split klíma kültéri egység sűrű lamellázatú hőcserélőjét nagynyomású mosóval átmossuk kitakarítjuk. Ellenőrizzük a gáztömörség, szivárgásmentesség, a tartókonzolok és rögzítéseinek épségét, rezgéscsillapítók épségét, a rezonanciák elkerülése és a csendes működés érdekében, az elektromos kötések.

Működés közbeni üzemi nyomások ellenőrzése, áramfelvétel mérése a megfelelő és gazdaságos működés érdekében. Az ellenőrzése a biztonság érdekében.

Összefoglalva, amennyiben azt szeretnénk, hogy split klíma tartósan és egészségünk veszélyeztetése nélkül kellemes komfortot nyújtva üzemeljen, a készülék forgalmazója, illetve telepítője által ajánlott rendszerességgel végeztessük el szakemberrel a karbantartást, szem előtt tartva a leírtakat.

A klíma története

A nyári kánikula ellen bizony védekezni kell, főleg mai modern korunkban, ahol a városok sűrű beépítettsége miatt a hatalmas hőelnyelő felületek (épületek, utak…) miatt magasabb a hőmérséklet. A sűrűn emlegetett globális felmelegedés is fokozza a klíma utáni növekvő igényt. Kiváló megoldást jelentenek a modern klíma készülékeklehet elérni a kellemes hőfokot úgy, hogy közben még a......

Bővebben...:

Hogyan viselhető el a forróság?

Az évről évre fokozódó nyári forróság új megoldásokat kíván, amelyekkel hatékony és egyben költségtakarékos módon tehető elviselhetővé a meleg, mérsékelve a hőség közérzetre gyakorolt, a napi teljesítményt csökkenő hatását. Manapság a legtöbb iroda elképzelhetetlen klímaberendezés nélkül, ám épp ezek tömeges elterjedése és az általuk kiváltott egészségi panaszok ráirányítják......

Bővebben...:

Egészséges klímahasználat

Önnel fordult már elő, hogy megfázott egy klímától? Ha még nem, biztosan hallott már ilyen esetről. Ezt mi sem tagadjuk, bizony meg lehet fázni a légkondicionáló készülékektől, ha nem megfelelően használjuk azokat. Ezek a megbetegedések szinte 90%-ban olyankor alakulnak ki, amikor odakinn borzasztó kánikula tombol. Az emberek, ilyen hatalmas melegben hajlamosak, jól odatekerni a klíma készüléknek.....

Bővebben...:

HASZNOS LEHET

LÁTOGATÓINK

0241947
Ma
Tegnap
Ezen a héten
Múlt héten
Ebben a hónapban
Múlt hónapban
35
57
372
240641
2699
4016

Oldalainkat 27 vendég és 0 tag böngészi

Tevékenységeink


 

TISZTELT VÁSÁRLÓINK!

Az oldalon feltűntetett árak és paraméterek tájékoztató jellegűek! A megjelenő képek illusztrációk. Az esetleges gépelési hibákért felelősséget nem vállalunk. Az árváltozás jogát fenntartjuk. Ha egy termék ára irreálisan eltér a piacon elérhető többi ártól, kérjük keresse fel ügyfélszolgálatunkat az esetleges kellemetlenségek elkerülése érdekében.