Hűtőteljesítmény

                 

Válasszon gyártót...

           

Érdekes, tudtad hogy...?

- A connecticuti waterburyben a kozmetikusoknak tilos kezelés közben dúdolni, énekelni vagy fütyülni.

Hűtőközegek

A környezetvédelmi előírások szigorodásával Európában így Magyarországon is egyre többször találkozhatnak a szerelők a régi hűtőközegek kiváltásának problémakörével. Ezt tovább fogja erősíteni, hogy 2010-től tovább szűkül az Európai Unióban használható hűtőközegek választéka. Cikksorozatunkkal megpróbálunk átfogó képet nyújtani a hűtőközegekkel kapcsolatban. Az első részben a hűtőközegek fajtáji és annak főbb tulajdonságai valamint a már kivonásra került vagy kivonás előtt álló hűtőközeg fajták kiváltásához használható új hűtőközegek tulajdonságai és egyéb jellemzőiről olvashat. A folytatásban pedig végigvesszük a helyes hűtőközeg lefejtésnek illetve hűtőközeg visszatöltésnek a menetét, kitérünk majd a kiváltó hűtőközeg kiválasztásának fontosságára is.

A klímatechnikai alkalmazásokban, hőhordozóként a halogénezett szénhidrogéneket (Freonokat) használunk. A klimatizálás korai szakaszában az R-11-et és az R-12-őt használtunk. A típusjelben az R- betű jelentése “Refrigerant” azaz hűtőközeg. Az R betű nem feltétlenül a freonszármazékokra utal, hiszen pl. az ammónia (R-700) is hűtőközeg mégsem freonszármazék.

R-11 (nem kapható)
Triklór monofluor metán (CCl³F). Egy négy vegyértékű szénatomhoz három klór és egy fluoratom kapcsolódik. Légköri nyomáson folyadék állapotban van jelen, hordóban - VOLTtárolható. Forráspontja: +23,7°C, kritikus hőmérséklete: 198C. Általában alacsony fordulatú turbókompresszoros folyadékhűtőkben alkalmaztuk. Az 1994 es montreali egyezmény aláírása óta tilalmi listán szereplő hűtőközeg. A három klóratom miatt az ODP (ózonlebontó képesség)- értéke: 1,000 és a GWP (globális felmelegítő hatás) –értéke 4600.( 4600 szorosa a CO²-nek). Lebomlási ideje az atmoszférában:45 év. Kiváltására fejlesztették ki a R-123 nevű közeget, amely azonban szintén tartalmaz HCFC-t (hidroclor fluorcarbon) tehát 2010. január elsejétől nem alkalmazható.

R-12 (nem kapható)
Diklór difluór metán.(CCl²F²) Univerzális hűtőközeg ’VOLT, -LBP, MBP, HBP és klíma tartományra egyaránt alkalmaztuk. A régi Hűtőgépgyári AK-2 típusú ablakklímák is ezzel a közeggel működtek. Egyébként a járműklimatizálásban és a raktérhűtésben is alkalmazták. Ásványolajjal alkalmaztuk a berendezésekben. Kiváló olajvisszahordó képességgel rendelkezett, a szivárgáskeresés is roppant egyszerű volt az olajnyomok miatt. Légköri nyomáson gőz állapotban van jelen, csak nyomástartó edényben tárolható, ott folyadék állapotban van. Forráspontja: -29,7°C, kritikus hőmérséklete: 112C. A két klóratom miatt az ODP (ózonlebontó képesség)- értéke :1,000 és a GWP (globális felmelegítő hatás) –értéke 8100.( 8100 szorosa a CO²-nek). Lebomlási ideje az atmoszférában: 100 év. Jelenleg már szintén tilalmi listán van a montreali egyezmény értelmében. Helyettesítése kétféle képen lehetséges.

Retrofit eljárás. Hosszadalmas és költséges beavatkozás, csak nagyon jó állapotú, kémiailag stabil, szivárgásmentes rendszerekben alkalmazható, és csak nyitott ill. fél hermetikus kompresszorok esetén, melyeken korrektül megoldható az olajcsere. Ebben az esetben a berendezés R-134a hűtőközegészterolaj közegpárral lesz feltöltve. A lényeg, hogy a rendszerben nem maradhat 3-4 százaléknál több ásványolaj, ellenkező esetben az olaj megtúrósodik, és ez olajozási katasztrófához vezet.

Drop-in hűtőközegek alkalmazása. Isceon 49 (R-413a) (Tetrafluoretán és Oktafluorpropán keveréke) A régi hűtőközeg lefejtése után folyadékszűrőt kell cserélni, az olaj maradhat a régi. Savvizsgálatot célszerű tartani, ha lehetséges, amennyiben savtartalmat találunk, természetesen nem maradhat el az olajcsere, de a friss olaj lehet újra ásványolaj. Alaposan le kell vákuumozni a rendszert, majd a helyettesítő hűtőközeget, folyadék alakban (merthogy blendről van szó) kell betölteni. Gőzfázisú hűtőközeg szivárgás esetén a teljes töltetet le kell fejteni, megsemmisíteni, mert felbomlik az összetevők aránya és a közeg használhatatlan lesz.

R-22 (listaára: 27.639.-+áfa/12 kg acélpalackban)
Monoklór difluór metán.(CHF²Cl)(Hidrofluórcarbon-HCFC) Az R-22-ben az egyik klóratomot egy hidrogénatommal helyettesítették. A klimatizálásban a legelterjedtebb hűtőközeg, az ablakklímáktól a több megawattos folyadékhűtőkig alkalmazható -VOLT-. Sajnos szintén tartalmaz klórt, tehát a montreali konvenció miatt, 2009 december 31-től nem kapható újonnan gyártott R-22. Tisztítására, és újrahasznosítására rövid távon még van lehetőség, de pl. új rendszereket R-22-vel már évek óta nem szabad üzembe helyezni. Forráspontja: -40,7°C, kritikus hőmérséklete: 96,2C. Az egy klóratom miatt az ODP (ózonlebontó képesség)- értéke: 0,055 és a GWP (globális felmelegítő hatás) –értéke 1700. (1700 szorosa a CO²- nek). Lebomlási ideje az atmoszférában: 12 év. Mikor az R-12, és az R-502 abszolút tilalmi listára került, helyettük az R-22-t lehetett alkalmazni a hűtőrendszer kisebb-nagyobb módosításai árán. Miután egyanyagú közegről van szó, korlátozás nélkül, lehet akár gőz, akár folyadékfázisban tölteni-lefejteni, ill. nem okozott problémát a szivárgás megszüntetése után az egyszerű utántöltés. Miután 2010. január 1-től nem lehet friss R-22-t vásárolni, meglévő, még üzemképes berendezéseink fenntartását meg kell oldani. 1. Szerelői regenerálás útján használható (használt, máshonnan lefejtett és tisztított) közegek alkalmazásával. 2. Retrofit eljárás által történt hosszú távú közegre való átállítással.(az előzőekben ismertetve) 3. Drop-in hűtőközegek alkalmazásával. A leginkább járható út ismét, a legkisebb költséggel.

Hosszú távú környezetbarát közegek, észterolaj közegpárral

R 134-a (listaára: 27.584.-+áfa / 14 kg acélpalackban)
Tetrafluóretán (CH²FCF³) Termodinamikai tulajdonságait tekintve megegyezik az R-12-vel. Forráspontja: -26,3°C, kritikus hőmérséklete: 101,1°C. Mivel klórt nem tartalmaz ezért az ODP (ózonlebontó képesség)- értéke :0 és a GWP (globális felmelegítő hatás) –értéke 1200. (1200 szorosa a CO²- nek). Először az 1990-es években tűnt fel háztartási és járműhűtési (autóklíma) alkalmazásokban, magas környezeti és elpárolgási hőmérsékletek mellett, valamint levegőpárátlanító berendezésekben. Alaphelyzetben észter olajjal együtt alkalmazzuk, de nyitott kompresszorok esetén- pl. járműklimatizálás –PAG olaj alkalmazása is megengedett, ami lényegesen olcsóbb. Sajnos az észterolaj higroszkopikussága miattnagyon kényes a nedvességre- az R134a-val töltött berendezés, hajlamos a fagyásos dugulásra. Miután egyanyagú közegről van szó, korlátozás nélkül, lehet akár gőz, akár folyadékfázisban tölteni-lefejteni, ill. nem okozott problémát a szivárgás megszüntetése után az egyszerű utántöltés.(Lásd-autóklíma rátöltő kisiparosok).

R-407c (listaára: 33.150.-+áfa / 10kg acélpalackban)
A hűtőközeg 25% R-32(Diflorometán-CH²F²), 25% R-125(Pentafluoroetán-CHF²CF³) és 50% R-134a (Tetrafluóretán -CH²FCF³) zeotropikus keveréke. Az összetételben max.2% eltérés lehet ellenkező esetben jelentősen, megváltoznak a termodinamikai tulajdonságai. Jellemzően a háztartási (komfort) klímaberendezéseknél alkalmazzák de használják folyadékhűtő berendezések hűtőközegeként is. Közel azonos tulajdonságokkal rendelkezik, mint az R-22 de közvetlenül nem használható helyette, már csak azért is, mert az R-407c észterolajat feltételez. Forráspontja: -43,6°C, kritikus hőmérséklete: 87,3°C. Mivel klórt nem tartalmaz ezért az ODP (ózonlebontó képesség)- értéke: 0 és a GWP (globális felmelegítő hatás) –értéke 1600. (1600 szorosa a CO²- nek). HŐMÉRSÉKLET CSUSZAMLÁS AZ ELPÁROLOGTATÓBAN: 4,93°K. Miután az R-407c blend- vonatkoznak rá az ismert szabályok, és használati technológiák. A POE (észterolaj) miatt a rendszer fokozottan érzékeny a nedvességre !!!!!!

R-410a (listaára: 28.815.-+áfa / 11 kg alupalackban)
50%- R-32(Diflorometán-CH²F²) és 50% R-125(Pentafluoroetán-CHF²CF³) közel azeotropikus keveréke. A hőmérséklet csuszamlás értéke elhanyagolható. Az R-22 hosszú távú helyettesítő hűtőközege. Forráspontja: -52,7°C, kritikus hőmérséklete: 72,5°C. Mivel klórt nem tartalmaz ezért az ODP (ózonlebontó képesség)- értéke: 0 és a GWP (globális felmelegítő hatás) –értéke 1725. (1725 szorosa a CO²- nek). Az R410A lényegesen nagyobb hűtőteljesítménnyel, ugyanakkor magasabb nyomásokkal működik, mint az R-22. Csak új és erre a célra tervezett hűtőrendszerekbe lehet beletölteni, a retrofit eljárás nem járható út, a lényegesen magasabb üzemi nyomások miatt. Közegpárja, a POE (észterolaj) tehát nagy figyelmet kell fordítani a rendszer nedvességtartalmára. Alkalmazás: Légkondicionálás. Ideális, környezetbarát nem ózonkárosító hűtőközeg, hosszú távú helyettesítő közege az R-22-nek a háztartási és a kereskedelmi klimatizálás területén. Új rendszerek esetén scroll és dugattyús kompresszorra lett optimalizálva. Használatával az EER érték 5-6 százalékkal magasabb lehet, mint R-22 esetében. Mivel az új közeg fajlagos hűtőteljesítménye és nyomása magasabb, mint az R-22 értékei, ezért kisebb, kompaktabb berendezéseket lehet alkalmazni.

Folyadékhűtők. Kiváló hűtőközeg az újonnan tervezett folyadékhűtők számára is, főleg a pozitív hőmérséklet tartományban.

Kereskedelmi hűtés. Használható az R-22 kiváltására az új, MBP és LBP tartományú hűtőberendezések esetében, legyen az kiállító vitrin, szigetpult de használható a hűtött szállítás területén is. Lehetőséget nyújt az R-13B1 hűtőközeg, akár retrofit kiváltására is.

Eszközök

Hűtőközeg elemző
Mivel az új hűtőközegek több alkotóelemből állnak ezért azt a lefejtést követően célszerű megvizsgáltatni. A vizsgálatot követően meggyőződhetünk róla, hogy minden alkotórész megfelelő arányban van-e jelen a lefejtett gázunkban.

Globális felmelegedés
A Globális felmelegedésen az éghajlatok változását értjük. Az óceánok és a levegő hőmérséklete lassan, de biztosan évről évre melegedik. Ennek egyik okozói a régi típusú hűtőközegek, melyeket modern új összetételű hűtőközegekre cserélünk.

R22 HELYET ALKALMAZHATÓK!

Isceon MO79 R-422A listaára: hívjon
Ipari, kereskedelmi hűtőberendezésekben alkalmazható MBP-LBP tartományban csak DXközvetlen elpárolgású berendezésekhez. Az átállítás folyamán cserélni kell a folyadékszűrőt, valamint az expanziós szelepet R-404a közeghez való szelepre. Természetesen elég csak a termofejet kicserélni a szelepen. Ha ez nem lehetséges, az egész szelepet kell cserélni megegyező teljesítményű R-404a modellre.

Isceon MO29 R-422D listaára: 53.950.-+áfa 13 kg (alupalackban)
Folyadékhűtőkhöz, MBP DX-es berendezésekhezhasználható hűtőközeg. Alkalmazása esetén a folyadékszűrő cseréje ajánlott, az adagoló szervet nem kell cserélni, de üzembe helyezés után a túlhevítést ellenőrizni kell, ill. szükség esetén utána kell állítani.

Isceon MO59 R-417A listaára: 58.100.-+áfa 14 kg (alupalackban)
Klimatizáláshoz és HBP DX –es berendezésekhez alkalmazható hűtőközeg. Szplitrendszerű berendezések átállításához alkalmas. Csak szűrőcserét igényel. A túlhevítést célszerű ellenőrizni. Mindhárom hűtőközeg blend- tehát ennek megfelelően kell eljárni a velük végzett munka esetén, és mindhárom közeghez a hagyományos ásványolaj használható közegpárként.

A klíma története

A nyári kánikula ellen bizony védekezni kell, főleg mai modern korunkban, ahol a városok sűrű beépítettsége miatt a hatalmas hőelnyelő felületek (épületek, utak…) miatt magasabb a hőmérséklet. A sűrűn emlegetett globális felmelegedés is fokozza a klíma utáni növekvő igényt. Kiváló megoldást jelentenek a modern klíma készülékeklehet elérni a kellemes hőfokot úgy, hogy közben még a......

Bővebben...:

Egészséges klímahasználat

Önnel fordult már elő, hogy megfázott egy klímától? Ha még nem, biztosan hallott már ilyen esetről. Ezt mi sem tagadjuk, bizony meg lehet fázni a légkondicionáló készülékektől, ha nem megfelelően használjuk azokat. Ezek a megbetegedések szinte 90%-ban olyankor alakulnak ki, amikor odakinn borzasztó kánikula tombol. Az emberek, ilyen hatalmas melegben hajlamosak, jól odatekerni a klíma készüléknek.....

Bővebben...:

A klímák üzemeltetése

Sokan hajlamosak arra, hogy a klímaberendezés megvásárlása és felszereltetése után elfeledkezzenek arról, hogy bizony ahhoz, hogy a berendezés kifogástalanul működjön, bizonyos kisebb karbantartásokat folyamatosan el kell végezni. Az itt leírtak elsősorban azoknak szólnak akik otthonukban használnak klímaberendezést, de a kisebb irodákban, illetve üzlethelyiségekben ........

Bővebben...:

HASZNOS LEHET

LÁTOGATÓINK

0241953
Ma
Tegnap
Ezen a héten
Múlt héten
Ebben a hónapban
Múlt hónapban
41
57
378
240641
2705
4016

Oldalainkat 33 vendég és 0 tag böngészi

Tevékenységeink


 

TISZTELT VÁSÁRLÓINK!

Az oldalon feltűntetett árak és paraméterek tájékoztató jellegűek! A megjelenő képek illusztrációk. Az esetleges gépelési hibákért felelősséget nem vállalunk. Az árváltozás jogát fenntartjuk. Ha egy termék ára irreálisan eltér a piacon elérhető többi ártól, kérjük keresse fel ügyfélszolgálatunkat az esetleges kellemetlenségek elkerülése érdekében.